Kolejnym nowym zawodnikiem naszego klubu został Roman Mykytyn.
Mykytyn jest zawodnikiem, który charakteryzuje się uniwersalnością taktyczną, dobrymi warunkami fizycznymi.
Środkowego obrońcę można kojarzyć z występów dla dwóch drużyn z województwa lubelskiego – mowa o Avii Świdnik i Stali Kraśnik. Dla świdnickiej drużyny, rozegrał sto pięćdziesiąt dwa spotkania. Mykytyn to piłkarz z ogromnym doświadczeniem na trzecioligowym poziomie. Na poziomie III ligi 34-latek zaliczył 258 spotkań i zdobył 20 bramek.
Urodzony 30 listopada 1991 roku zawodnik, jest wychowankiem ukraińskiego klubu Skała Morszyn. W kolejnych latach, Mykytyn reprezentował barwy Stali Rzeszów, Wisły Sandomierz, Sokoła Ostróda, Avii Świdnik i Stali Kraśnik.
Od lipca 2025 roku, Roman był związany z trzecioligową Mławianką Mława. W minionej rundzie, 34-latek rozegrał osiemnaście spotkań, które przekuł na jedną bramkę.
Roman Mykytyn: Jakiś czas temu dostałem propozycję od trenera Łukasza Jankowskiego, aby dołączyć do jego zespołu. Czułem się trochę nieswojo z taką propozycją, dobrze wiemy z jakiego powodu (śmiech), ale po rozmowach dośliśmy do porozumienia. Dołączam do Świdniczanki, żeby pomóc drużynie powalczyć o utrzymanie w lidze. Z częścią zawodników znamy się dobrze i patrząc na drużynę mamy tu dobry zespół. Mam nadzieję, że przełożymy się to na boisko i będziemy zbierać punkty, które pozwolą nam wyjść z dołu tabeli realizując zakładany cel.
Roman, życzymy Ci wiele udanych występów, bramek i radości po wygranych spotkaniach. Witaj w drużynie zielono-biało-czerwonych!
Tekst: Adam Walczak, Roman Mykytyn
Zdjęcia: Marcin Wasak
Zobacz również: